vrijdag 6 januari 2012

Van Tuy Hoa naar Saigon....op de brommer!


Het heeft even geduurd, maar nu dan toch weer een update van het blog! Het is een druk maar vooral heel leuk weekje geweest. Ten eerste hebben we namelijk een brommer gekocht! Een hele oude, uit 1967. Hij is door de ooms helemaal nagekeken en waar nodig opgeknapt en toen mochten we er mee rijden. Heerlijk! Wat een leuk ding! :P Hier staat ie even in de 'brommerstalling'.Toen vatten we het plan op om vanuit Tuy Hoa naar Saigon (Ho Chi Minh City) te rijden. En, om het nog wat avontuurlijker te maken, via Da Lat. Dat ligt in de bergen, dus dat zou nogal wat vergen van de brommer. Na wat beraadslagen besloten we toch om de gok te wagen. De brommer nog een laatste keer gechecked, toch maar een bagagerekje erbij en toen waren we er klaar voor.

Op de brommer kun je natuurlijk niet zo veel meenemen, dus hebben we alleen maar onze tassen mee als bagage. We zijn nog even langs het postkantoor geweest om te vragen hoeveel het kost om onze koffers naar huis te sturen. Dat viel eigenlijk wel een beetje tegen. Als je binnen 10 dagen je koffers in Nederland wilt hebben, kost dat 9 miljoen dong per 20 kilo (ruim 300 euro). Binnen een maand kost het ruim 3 miljoen dong en met de boot kan het onder de miljoen (maar dan weet je niet precies hoe lang het duurt voordat je bagage in Nederland is, het duurt dan ergens tussen de 1 en 2 maanden). Dat is ons eigenlijk wat te duur en bovendien vonden we het erg moeilijk om spullen te vinden die we wel 2 maanden konden missen… :$ Dus hebben we bedacht dat we alle spullen vooruit sturen naar Saigon. Dat gaat wel weer makkelijk. Je geeft de koffers af bij de bus, zegt waar het heen moet en spreekt met de chauffeur een prijs af. Vervolgens worden je koffers op het station van bestemming uit de bus gezet. Daar is het dus wel van belang dat er iemand is die ze ophaalt:p

Wij zijn woensdag vertrokken uit Tuy Hoa. Eerst nog met de hele familie gegeten en daarna afscheid van hen genomen. Voelde toch wel raar. De laatste keer dat we uit Tuy Hoa weg gingen, wisten we wanneer we weer terug zouden komen. Nu niet! We zouden wel graag snel weer gaan, maar je weet niet zeker of dat lukt. Het betekent ook dat onze vakantie echt op z’n einde loopt en dat is ook iets waar we liever nog even niet aan denken… Alles heeft z’n keerzijde natuurlijk, want als we thuis zijn kunnen we mijn familie weer zien. Dat is ook weer fijnJ

Nou ja, woensdag dus vertrokken (zo in de middag) en aan het eind van middag waren we in Nha Trang. De eerste etappe! Erg leuk was het hier. De vorige keer dat we hier waren geweest, zaten we in het ‘westerse’ gedeelte, waar alle westerse toeristen komen. Dit keer zaten we in het Vietnamese gedeelte, weinig toeristen en veel authentieker allemaal: beter eten, goedkopere hotels (160.000 (€5,80) per nacht, andere hotel was 11 dollar) en een leuker strand mét schelpen! ’s Avonds begonnen we toch wat te twijfelen of we wel naar Da Lat moesten gaan. Uiteindelijk hebben we besloten om op de hoofdweg te blijven (Quoc Lo 1) en langs de kust te rijden. De weg van Nha Trang naar Da Lat zou wel redelijk zijn, maar van Da Lat naar Phang Rang absoluut niet. Dat opgeteld bij het feit dat het pas de eerste keer was dat we een lange afstand op de brommer zouden gaan rijden en dat we toch wat onder tijdsdruk staan, maakte dat het beter was om Da Lat uit te stellen tot een volgende keer. De volgende dag zijn we naar Phan Thiet gereden. Een flink eind, ruim 260 kilometer, maar omdat we geen kilometerteller hebben, zijn alle snelheden en afstanden schattingen, soms wel lastig. 

Het was mooi om onderweg te zien hoe veelzijdig Vietnam is. Gedurende de hele dag hebben we andere landschappen gezien: rijstvelden, bergen, woestijnachtig, zee… Vaak was er ook nog een verschil tussen links en rechts kijken. Verbazingwekkend! We hebben onderweg wat gefilmd, daar moet alleen nog een fatsoenlijk filmpje van gemaakt worden.

Vandaag zijn we van Phan Thiet naar Saigon gereden. Weer een lang stuk, iets korter dan de vorige dag. In Saigon was het wel even spannend: waar moeten we precies zijn? En dan al dat verkeer! Vanaf zo’n 45 kilometer van het centrum stond het al helemaal vast met vrachtwagens. Gelukkig hebben brommers een eigen baan, maar helaas maakten vrachtwagens daar ook gebruik van. En dan die smog! We waren echt zwart toen we eindelijk op de plaats van bestemming waren (om onze route te bepalen hadden we gebruik gemaakt van de plattegrond in bushokjes, werkte prima:P). Nu bij familie, voelt weer fijn. De komende dagen gaan we er nog even wat leuks van maken!

Op het onderstaande kaartje kun je zien hoe we ongeveer zijn gereden. Bij Nha Trang hebben we een iets andere route gereden, voor de rest klopt het wel.

Grotere kaart weergeven


Hopelijk hebben we morgen nog even tijd om foto’s en video(‘s) online te zetten, ter illustratie van dit verhaal;)

Groetjes,
Nhan en Anne

4 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig avontuur! Ik heb er wel respect voor dat jullie dat zo aandurven met een heel oude brommer (nog ouder dan dat ik ben hahaha), sowieso jullie hele avontuur in Vietnam vergt wel wat lef in mijn ogen. Ik ben wel benieuwd naar het filmpje, lijkt me bijzonder die landschapswisselingen. Succes en doe voorzichtig (oeps, zou ik soms ook een moeder zijn?; sorry!).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Anne en Nhan,
  Fijn om te lezen dat jullie zo genieten van het reizen op de brommer. Het is inderdaad, zoals Angélique al schrijft, een heel avontuur! Wel fantastisch om zo te reizen lijkt mij: je ziet zo wel veel meer.
  Wees voorzichtig en geniet nog even van jullie laatste weekje. Foto's of een filmpje zijn natuurlijk altijd welkom :)

  liefs,
  pap en mam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Anne en Nhan
  Tjonge, wat een onderneming om die reis helemaal met een oude brommer te maken.
  Jammer dat jullie moesten kiezen om de bergen te mijden, maar goed dat jullie voor veiligheid hebben gekozen.
  Ik ben best benieuwd naar het filmpje en misschien ook wel foto's van jullie trip.
  Geniet nog even volop van jullie laatste dagen daar en vergeet niet om het een en ander met foto's en filmpjes vast te leggen :-)
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen