zondag 1 januari 2012

Chuc mung nam moi!

Chuc mung nam moi! Oftewel: gelukkig nieuwjaar! We hopen dat het een mooi en fijn jaar in goede gezondheid zal worden:)

Wij hebben Oud en Nieuw gevierd met ons tweetjes. Het kostte even moeite, maar toen waren we zonder familie;) We hebben eerst boodschappen gedaan en daarna, zo tegen kwart over elf, een maaltijd klaargemaakt. Het was weer eens wat anders dan oliebollen:p Heerlijke 'hutspot' met puree, wortel en gebakken ui en daarbij een blikje sardientjes in tomatensaus. Echt weer even wat anders dan de afgelopen dagen! :) Het was erg gezellig, maar ook wel vreemd dat het zomaar 5 over 12 is, zonder dat je vuurwerk hoort. Ik heb het niet zo op vuurwerk, maar blijkbaar vind ik wel dat het er bij hoort...

Oud en Nieuw op 31 december/1 januari wordt in Vietnam niet echt gevierd, hoewel we wel langs een parkje zijn gereden waar een podium stond en wat mensen er omheen. In Vietnam wordt het Lunar new year gevierd, in het Vietnamees: Tet. Dit is hét feest van het jaar, een soort van verjaardag, sinterklaas, kerst en oud en nieuw in één. Het duurt dan ook minstens een week, en sommigen maken er wel twee of zelfs drie weken van. Alle families komen naar elkaar toe, bussen, treinen en vliegtuigen zijn overvol en zelfs uitverkocht, supermarkten worden leeg gekocht (en dat met de enorme voorraden die je nu al in de winkels ziet liggen en niet eens meer alleen in het magazijn passen) en kleermakers draaien overuren, want iedereen wil nieuwe kleren. Voor veel mensen is het een hele dure tijd, want naast dat de prijzen van alle producten omhoog schieten, wordt er ook verwacht dat alle kinderen geld krijgen. Dit geld gaat dan meestal naar de ouders, die er weer dingen voor de kinderen van kopen. Als je zelf geen kinderen hebt, maar wel neefjes en nichtjes, dan ben je dus de klos! Mede hierom hebben wij onze terugreis ook gepland voor 23 januari! ;)

Vanochtend werden we op tijd wakker van een paar ferme klappen op een hakblok; de voorbereidingen voor een grootse maaltijd waren begonnen.
Nhan had het al snel door: de (mogelijk?) aanstaande van zijn nichtje en diens ouders komen langs, en daar moet natuurlijk indruk op gemaakt worden.
Afgelopen donderdag waren wij al op slinkse wijze meegelokt naar die jongen. We zouden naar de tempel van de stichter van Phu Yen gaan. Daar zijn we inderdaad ook geweest, maar op de terugweg hebben we dus dat gezin bezocht. Natuurlijk hadden ook zij hun uiterste best gedaan om indrukwekkend eten op tafel te zetten, wat betekende dat er allerlei dure delen van het varken op tafel kwamen: huid met stukjes vet enzo. Oeps... Gelukkig kweekte de mam paddenstoelen en waren wij wel erg benieuwd wat voor soort het was. Daar dus maar lekker van gegeten ;)
Vandaag kwam het tegenbezoek. Alle tantes werkten samen om een diner samen te stellen van maar liefst zeven gerechten, waarbij kosten nog moeite gespaard werd. Er stond werkelijk voor miljoenen dong op tafel (zeker een paar honderd euro). Nou, het resultaat mocht er zijn, het smaakte voortreffelijk.

Nu is het aan het nichtje en die jongen of het inderdaad wat gaat worden. De families hebben het wel samen gearrangeerd, maar uiteindelijk hebben de 'kinderen' zelf het laatste woord. Dat is dan wel weer fijn;)

Misschien vandaag, anders morgen, gaan we nog wat spullen op de post doen. Een deel gaat alvast naar Nederland, een ander deel sturen we naar Saigon. Dan kunnen we lekker licht de laatste dagen naar Saigon reizen! Onze ervaringen met het versturen van pakketten zullen we later met jullie delen:)

Groetjes,
Nhan en Anne

5 opmerkingen:

 1. Een heel goed 2012, met uiteraard veel liefde en gezondheid, maar ook met een goede terugreis.

  Dank je wel voor je reactie op mijn blog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anne en Nhan, ook voor jullie Chuc mung nam moi! Ik kan me voorstellen dat het gek is om in zo'n andere omgeving oud en nieuw te beleven.
  Nou hier was het net oorlog gisteren, het was net een bombardement. En nu opvallend rustig, heerlijk.
  Bijzondere cultuurgewoontes hebben jullie weer meegemaakt. Jullie hoofd moet zo langzamerhand wel overlopen van alle indrukken en ik kan me voorstellen dat jullie eens even samen wilden zijn...
  Goede tijd nog daar en veel plezier!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Anne en Bries,

  Vanuit Numansdorp wens ik jullie een fantastisch gezond, gelukkig en succesvol 2012!

  Ik heb net de tijd genomen jullie verhalen bij te lezen (ik liep een beetje achter, schaam schaam..) en heb genoten!
  Écht geweldig jullie avonturen te kunnen lezen!

  Een hele dikke knuffel,

  Chuchi

  p.s. laat me even weten of jullie mijn e-mail van 2 weken geleden wel hebben ontvangen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve Anne en Nhan,
  Wat een bijzondere jaarwisseling hebben jullie meegemaakt! Inderdaad wel raar zonder vuurwerk.
  Maar met de eigengemaakte hutspot werd het toch een beetje Nederlands :)
  Geniet maar van jullie laatste weekjes in Vietnam. Goede reis en veel plezier,

  liefs,
  Pap en mam

  BeantwoordenVerwijderen