vrijdag 30 december 2011

De grote verschillen tussen Noord en Zuid

Vanaf Hoi An zijn we dinsdagavond (18.00 uur)  met een bus naar Tuy Hoa gereden. Niet zomaar een bus, maar één met bedden:p Beetje vreemd was het wel hoor, om liggend in een bus te rijden. Bovendien ben ik er niet zo verzot op om met de bus te gaan en zit ik het liefste voorin. Bij het hotel hadden we dan ook plaatsen voorin gereserveerd. Maar, wat schetst onze verbazing toen we bij de bus aankwamen en de voorste twee plaatsen wilden bezetten, kwam er een klein jochie op ons afgerend, al schreeuwend: No, No No! Moesten we helemaal achterin gaan zitten. Nou, dat vertik ik:p En al helemaal als zo'n kleine opdonder tegen mij gaat schreeuwen en blijkbaar nog nooit 'please' geleerd heeft. Dan klinkt het toch al een stuk anders: No, please! en wil ik er misschien nog wel over nadenken. Uiteindelijk kregen we het toch voor elkaar om twee plaatsen voorin te hebben, maar dan bovenin. Nou, vooruit dan maar;) Toen ontspon zich een andere discussie tussen het busteam (dat jochie had zijn hele familie mee: een zus, broer en vader ofzo die chauffeur was) en een passagier, die ook niet tevreden was over haar plaats en de algehele gang van zaken. Wat een volume kunnen mensen dan opzetten:P Eindelijk waren we dan onderweg, maar na een uurtje moesten we echter van onze bedden af, omdat er mensen waren die blijkbaar wel plaatsen konden reserveren en onze plaatsen hadden. Toen hebben we gedreigd met uitstappen en dat we ons geld terug wilden en plotseling konden we toch gewoon voorin blijven liggen. Rara, hoe kan dat... Anyway, het was een reis met raar gevoel.
Woensdagochtend om 04.00 uur kwamen we aan in Tuy Hoa. Toch wel weer een thuisgevoel, fijn:)

Terugkijkend op onze reis door het Noorden van Vietnam zijn er toch wel een aantal grote verschillen te zien tussen het Noorden en het Zuiden.

Het eerste wat ons opviel was dat de kippen in het noorden veren hebben. De meeste kippen in het zuiden zijn bijna veerloos, ziet er heel raar uit:p Dat heeft niets te maken met het feit dat ze met een kluitje bij elkaar zitten en elkaar gaan pikken ofzo, de kippen hier lopen vrijwel allemaal los. Ik heb het idee dat het gewoon komt door de warmte, ze hebben die veren minder nodig ofzo.

Ten tweede zijn de muren van de huizen hier helemaal gesloten. In het zuiden hebben de huizen aan de bovenkant van de muur (zo'n beetje tegen het plafond aan) een soort van tochtgaten. Door deze gaten kan in de zomer de warmte uit het huis ontsnappen. In het noorden is dit niet nodig.

Ten derde heb je in het noorden echt een jas nodig (in de tijd dat wij er waren) en in het zuiden niet. Het noorden is minstens 5-10 graden koeler dan in het midden/zuiden. En dan zijn we nog niets eens in Sapa geweest, daar was het toen ongeveer 5 graden en in Hanoi 18. Ook nogal een verschil dus.

Ten vierde maakt de taal een ware evolutie door. Zoals er gesproken wordt in het zuiden/midden (Tuy Hoa) is niet ABV (algemeen beschaafd Vietnamees), maar wij gebruiken dit als een referentiekader. Ten opzichte hiervan wordt in andere gebieden de 'a' uitgesproken als een 'a' en niet als een 'è'. In Hanoi wordt daarnaast ook nog een 'x' uitgesproken als een 'z', een klank die je verder nergens hoort. Het geeft een raar effect, het wordt bijna Chinees als je dan mensen hoort praten. Ik vind het heel moeilijk om dan nog woordjes op te vangen die ik begrijp (dat zijn er niet zo veel hoor, maar ik doe mijn best).
In Hué spreken mensen meer vanuit hun keel, lagere tonen en ze praten zangeriger. Vietnamees is van zichzelf al een tonentaal, maar het lijkt haast alsof de mensen in Hué extra tonen aan de woorden toevoegen.
Nha heeft best wel moeite met het verstaan van de andere accenten, wat ik me goed kan voorstellen: de woorden worden zo anders uitgesproken... Overigens kan hij het accent van Hué wel goed nadoen, wat tot enige hilariteit zorgde bij familie in Tuy Hoa ;)

Ten vijfde zijn de wezens in het noorden echt groter dan in het midden of zuiden. Mannen zijn hier bijna van westerse lengte, honden zijn niet meer van die kleine schoothondjes en ratten zijn flink uit de kluiten gewassen.

Tot slot iets over het eten. In het zuiden wordt er pittig gegeten, met veel kruiden en groenten bij de maaltijd. In het noorden wordt de peper veelal weggelaten, evenals de groente. Het eten is soms ronduit flauw (en dat wil wat zeggen, als je bedenkt dat wij thuis zoutloos koken)! Ook de sausjes bij het eten zijn anders. In het noorden kun je bijvoorbeeld een bakje maggi krijgen, waarin je dan een gekookt ei kapot maakt. Dit hebben wij in het midden of zuiden nog nergens gezien. Het midden maakt wel meer gebruik van kruiden enzo, dat resulteerde in de lekkerste pho die we gehad hebben in Hoi An!

Groetjes,
Nhan en Anne

4 opmerkingen:

 1. Dat zangerige, ja dat herken ik. Thailand heeft dat ook wel in bepaalde regio's.En EEN woord wat op 5 of 6 tonen wordt uitgesproken en dan allemaal een andere betekenis hebben pppffff, kom daar maar eens uit hihi.

  Voorbeeld:

  Mai mai mai mai mai
  Echte zijde brand niet.

  Tja...als je niet weet HOE je dat moet zeggen, zeg je waarschijnlijk iets HEEL anders ;)

  En dan het *gewone* Thais en het Konings Thais.....ook zoveel verschil. Diverse regio's, diverse betekenissen, verschillende talen.....nee echt niet eenvoudig om het te leren. Gelukkig spreekt mijn broer het *gewone Thais* vloeiend, dat scheelt

  Groetjes van Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een verschillen! Toch interessant om dat mee te maken en te constateren. Nu is Vietnam natuurlijk ook een heel langgerekt land, dus de afstanden zijn ook groot...
  Grappig om te lezen dat jullie weer "thuis" zijn. De bekende regio dus en lekker weer heb ik begrepen.
  Heb je nog een foto van die kippen? dat lijkt me wel heel bijzonder...

  liefs
  pap en mam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie beleven echt wel van alle hè? Volgens mij kunnen jullie er wel een boek van schrijven.
  En al die verschillen, dat is denk ik best apart om dat zo te ervaren, maar je hebt natuurlijk ook heel veel km afgelegd dus die temperaturen is bijvoorbeeld niet zo heel gek, in Nederland zijn er al verschillen :-)
  Maar leuk om te lezen over al die verschillende dingen. Wat eten betreft zijn de verschillen toch ook wel heel opvallend.
  Leuk om allemaal weer te lezen.
  Goede jaarwisseling gewenst en een goede tijd nog Vietnam, geniet er van!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat leuk om weer wat te horen. wat maken jullie veel mee zeg. Mooi dat je dit op deze manier met ons kan delen. Een fijne jaarwisseling en veel goeds voor 2012.

  meindert en elsbeth

  BeantwoordenVerwijderen