vrijdag 9 december 2011

Regen, geld en eten in Hanoi

Het regent nu al 1,5 dag in Tuy Hoa. Geen miezer maar echte stortregen:p We zijn ontzettend blij met onze poncho's die we pas hebben gekocht. Gister hebben we wat rondgereden in de regen, was wel leuk. Het water verzamelt zich heel snel op de lager gelegen gebieden en zorgde voor volledig blank staande straten. Vanaf de straat ontwikkelde zich ook al een rivier het strand op, best apart. Hopelijk wordt het straks wat droger, dan kunnen we toch nog even naar buiten. Misschien ook nog wat foto's maken.
Voordeel is dat het niet koud is, ookal waait het hard en regent het. Dat is dan toch wel wat anders dan in Nederland!
Dus, thuisblijvers, wees gerust: ook hier kan het regenen.

Nog een feitje: In Hanoi en Saigon samen wonen ongeveer net zo veel mensen als in Nederland! (oke, het scheelt 3 miljoen, maar dat is peanuts ;))

Vandaag geen spectaculaire avonturen, maar een handige tip voor het geld wisselen.
In Vietnam wordt uiteraard met een andere munt betaald, de Dong. Soms kun je met Euro's betalen, vaker nog met Dollars, maar dit kan alleen in de grote steden (Hanoi en Saigon/ HCMC). Dan moet je je Euro's dus wisselen! Dat kan op twee manieren. 

1. Je gaat naar de bank. De bank geeft je een zeer onvoordelige koers, zodat je dus veel geld verliest. De bank heeft zelfs tegen ons gezegd dat zij een lage koers hanteren en dat je beter ergens anders kunt wisselen.

2. Je gaat naar een juwelier. Juweliers hebben vaak veel contant geld in hun winkel en zijn over het algemeen wel bereid om geld te wisselen. Zorg dat je zelf weet wat de koers is, zodat je niet te veel verliest. et kan ook uit om wat te 'shoppen' langs verschillende juweliers, niet iedereen hanteert dezelfde koers.
Zo kan het zelfs voorkomen dat iemand een 'te hoge' koers zegt, waardoor je dus winst maakt! Wissel dan gelijk wat meer geld om, zulke meevallers moet je pakken;) Als de koers overal laag is, wissel je natuurlijk niet zo veel. Wacht dan liever een paar dagen, misschien stijgt de koers weer.

Wat een gedoe zul je denken, maar geld pinnen is ook 'duur': voor elke 50 dollar (die je dus in Dong krijgt) moet je 2 dollar betalen. Je krijgt dus maar 48 dollar!

Overigens vertrekken we zondag naar Hanoi, met de trein. We doen er ongeveer 24 uur over, een lange rit. Onze twee tickets kostten samen 2,4 miljoen Dong, ongeveer 84 euro. We zijn gewaarschuwd dat Hanoi een hele dure stad is: de thee die we hier gratis bij de koffie krijgen, kost daar al 5000 dong (minstens). Even omschakelen dus! Gelukkig hebben we ook daar weer een local die als gids wil optreden. Ik ben benieuwd!
In het noorden is weer een andere eetcultuur dan in het zuiden of midden. In het noorden wordt vrijwel alles van beesten gegeten en worden ook dieren gegeten die hier een belangrijke status hebben, zoals paarden en ossen. Deze dieren worden gebruikt als werkdieren. Als die dieren dan overlijden, worden ze begraven. Bij hele arme families komt het wel eens voor dat de os wordt opgegeten, maar een paard wordt altijd begraven. 
Toen Nhan de laatste keer in Hanoi was, werd er een feestmaal voor hem voorbereid, met allerlei "lekkernijen"... Ik ben al niet zo'n vleeseter en daarom heb ik uit voorzorg besloten te zeggen dat ik vegetariƫr ben en bij hoge uitzondering wat vis eet:p Nhan voelt daar ook wel wat voor, dus ik denk dat we de komende tijd heerlijke rijst met groente en tofu gaan eten :)
De tofu is hier heerlijk, zelfs die uit verpakking uit de supermarkt! Als we (eindelijk) de kans krijgen om zelf te koken, wil ik daar echt meer mee doen.

Misschien komt er morgen nog een berichtje, daarna weet ik niet hoe het gaat met onze internetverbindingen. Hopelijk vinden we weer een hotspot/ hotel met wifi:)

Liefs,
Anne

3 opmerkingen:

 1. Hoi Anne en Nhan. Wel een beetje jammer dat je zoveel nattigheid hebt, want dan kan je niet zo uitgebreid met de camera rondstruinen. Maar het blijkt wel dat jullie desondanks wel van alles beleven.
  Ik ben benieuwd wat jullie in Hanoi gaan beleven en 24 uur in de trein laat ook wel weer van alles aan jullie voorbijtrekken natuurlijk.
  Plaats gerust nog een blogje morgen hoor en wat plaatjes erbij vind ik ook niet erg.
  Ik geniet van jullie verhalen! Veel plezier!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Anne en Nhan,
  Wat jammer dat het mooie weer jullie in de steek laat. Het is toch wel tamelijk ongebruikelijk dat het nog zo laat in het seizoen zo hard regent. Maar wie weet, is het in Hanoi wat ander weer.
  We zijn trouwens blij met elk berichtje dat jullie plaatsen hoor :), al is het maar kort...
  Jullie hebben wel een lange treinreis voor de boeg, maar er valt onderweg vast veel te zien en ja, slapen zullen jullie onderweg ook wel doen.
  Veel plezier in ieder geval.

  liefs,
  pap en mam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. maak je ook eens echt 'regen' mee :p veel plezier in Hanoi!

  BeantwoordenVerwijderen