zondag 20 november 2011

Ca phe sua da

Vietnam is, op Brazilië na, de grootste koffieproducent, met een marktaandeel van ruim 14%. Er wordt voornamelijk Robusta verbouwd, waarvan het grootste gedeelte naar het buitenland geëxporteerd wordt. Vanuit de overheid worden ondernemers gestimuleerd om ook Arabica te verbouwen, omdat deze een betere kwaliteit heeft dan de Robusta.
De koloniserende Fransen hebben de koffieplant naar Vietnam gebracht. In 1857 plantten zij in de Centrale hooglanden (omgeving van Pleiku) de eerste planten, waarna dit begin 20e eeuw uitgroeide tot hele plantages.
De Vietnamoorlog (1957-1975) leidde tot een verlaging van de productie, doordat de mensen uit het gebied wegtrokken. Na de oorlog werden de plantages gecollectiviseerd waardoor private ondernemers werden ingeperkt en de productie nog verder werd verlaagd.
Vanaf 1986 begon de "Doi moi" (Renovatie), die was gericht op het bereiken van een socialistisch georiënteerde markteconomie. Hierdoor werd het voor individuen weer mogelijk om plantages te beheren. De samenwerking tussen de overheid, producenten en telers leidde er toe dat Vietnam in de late jaren '90 qua marktaandeel de tweede plaats veroverde. Koffie is, na rijst, het belangrijkste exportproduct van Vietnam.
(bronnen: koffieinfo, wikipedia coffee, wikipedia doi moi, wikipedia vietnamoorlog, tea and coffee)

Vietnamees is zo moeilijk nog niet: uit de eerste twee woorden uit de titel heb je vast wel 'cafe=koffie' gehaald:p De rest betekent melk en ijs...ofwel ijskoffie!
IJskoffie is iets waar Vietnam om bekend staat. Het is dan ook heerlijk! Ik ben geen echte koffiedrinker, maar ijskoffie lust ik wel ;)
Ca fe sua da
Je kunt hier ook ijskoffie afhalen, die van vandaag zie je hierboven. Je krijgt de koffie met gesuikerde melk, lekker zoet! Dat laagje zie je ook onderin de beker zitten. Zo'n beker kost 10.000 dong, ongeveer 35 eurocent. Zonder melk is het 8000 dong. Ik was vandaag als laatste wakker (zoals gewoonlijk) om 06.35 en een half uurtje later hebben we de koffie opgehaald. Het is hier heel normaal om vroeg op te staan, vanwege de warmte, dus we waren lang niet de eerste ;)
Na de koffie hebben we met Gioi en Hung wat sight seeing gedaan. Het is vandaag zondag en dat is een dag waarop veel trouwerijen zijn. We hebben daarom ook de voorbereidingen gezien van ten minste 3 trouwerijen! Zag er heel gezellig uit, met allemaal tafeltjes op straat waar de gasten later zouden gaan zitten, veel bloemen en opvallend: overal roze! Deze kleur is overgenomen van de Chinezen, waar ook veel rood en roze wordt gebruikt. 
Na het toeren hebben we ontbeten bij het zaakje waar we eerder ook met Gioi gegeten hadden en de ijskoffie gehaald hebben. we werden weer vriendelijk onthaald (ze herkennen ons snel;)) en we hebben lekker gegeten. Bij het weggaan werden we gewezen op een boom die vlak bij hun kassa staat. De bazin van de eettent vroeg of we wisten wat voor boom het was. Opeens herkende Nhan iets: stervruchten! De lieve vrouw bood ons aan om een paar mee te geven, prompt klom er een medewerker de boom in. We kregen een lekkere zak mee!

Zo hebben we in een paar uurtjes al weer heel veel gezien, wie weet wat de rest van de dag nog mee maken;) Nhan en ik gaan in ieder geval nog even een rondje rijden op de brommer. Deze kunnen overigens wel harder dan die in Nederland en zijn dus ook een stukje zwaarder, zo'n 85cc. 

Groetjes,
Anne

7 opmerkingen:

 1. HEERLIJK ijskoffie ♥ Smaakt daar (in Thailand, dus vast ook in Vitnam) HEEL anders en veel lekkerder dan wat ze in o.a. Nederland serveren als ijskoffie. Het is DE drank die ik bijna elke dag drink als ik bij mijn broer in Thailand ben...zo lekker :) Starfruit is ook al zo lekker. Ik herken zoveel vanuit Thailand in Vietnam. hihi. OH en die brommers zijn dus eigenlijk motoren hoor.....vandaar dat die ook harder gaan en zwaarder zijn :). Zien eruit als brommertjes vandaar die vergissing die ik ook maakte in het begin...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anne en Nhan, interessant verhaal over de koffie, ik moet bekennen dat ik helemaal niet wist dat Vietnam zo'n grote koffieproducent is.
  Ik steek dus echt van alles op van jullie blog.
  Wat aardig dat ze voor jullie in de boom klommen, en verse stervruchten zijn vast heel lekker:-)
  Veel plezier daar, ik blijf jullie avonturen volgen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Anne en Nhan,
  Heerlijk lijkt me die ijskoffie. In Spanje hebben ze dat ook, maar deze lijkt me nog lekkerder ;)
  Het is maar goed dat jij eigenlijk een ochtendmeisje bent. Pas je je lekker snel aan aan de gewoonten daar.
  Leuk om jullie belevenissen zo mee te beleven.
  Die brommer is wel heel fijn om er lekker op uit te kunnen gaan. Je actieradius wordt zo wel groter. De foto's van jullie met helm en monddoekje zal ik nog plaatsen in een berichtje op mijn blog.

  liefs,
  pap en mam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ijskoffie is lekker :D (bestaat wel voornamelijk uit melk ipv koffie, haha)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuke reacties!:)De bloemen op de achtergrond van de stervruchten zijn "10:00 uur bloemen" (bông mui giờ). Ze bloeien rondom 10:00 uur tot 12:00 uur, vervolgens verwelken ze.

  BeantwoordenVerwijderen