donderdag 17 november 2011

Ho Chi Minh city

Na het warme welkom door Gioi en Huong was het gister tijd om het centrum van Ho chi Minh city te verkennen. ´s Ochtends hebben we samen met Gioi ontbeten op z´n Vietnamees: buiten de deur, in dit geval met een rijstgerecht. Wel even wennen, ik ben toch wel gehecht aan mijn broodje:p
Daarna met de bus naar het centrum. Dat gaat ook weer heel anders dan bij ons! Als je bij de bushalte staat, weet je dat er elke 10 minuten (ongeveer)  een bus gaat. Je wacht dus nooit erg lang:) De bus stopt vervolgens (of hij rijdt heeeel langzaam door) en dan stap je in waar de deuren open gaan. Dit moet wel snel, de bus trekt snel op en de deuren sluiten ook snel! Als je op je plaats zit (of staat) komt er iemand naar je toe waar je een kaartje koopt. Dit kost 4000 dong, ongeveer 14 eurocent. Voor dat geld kun je zo lang blijven zitten als je wilt.
We hebben ongeveer 1,5 uur gereden naar het centrum. We hebben een overdekte markt bezocht, Ben Thành. Dit is wel een echte toeristentrekplaats, wat aan de ene kant wel prettig was. Ik had het namelijk wel even gehad met het aangestaard worden... Aan de andere kant heb je dan ook weer de typische verkopers die je aanspreken. Vooral bij de voedselkraampjes was dat erg: "Miss!" "Miss!" "Come sit here!" "Good food!" Ook Nhan spraken ze aan, met dingen als: "Laat je vriendin proeven hoe lekker dit eten is!" Het zag er ook echt wel lekker uit, maar door dit soort dingen heb ik al helemaal geen zin meer om te gaan eten... Bij de kleding was het hetzelfde, maar dan zeiden ze: "What are you looking for?" Echt allemaal! Haha!
Vervolgens hebben we de straten rondom de markt verkend. We hadden de opdracht van Gioi gekregen om helmen te kopen, zodat we op de brommer (mee) mochten. Sinds 2009 is dat namelijk verplicht. Daar hebben we dus naar gezocht...en gevonden:p De rest van de middag hebben we wat rond gehangen in het park bij de markt.
Aan het eind van de middag hadden we afgesproken bij het kantoor van Gioi, waar Huong ook heen zou komen. Gezamenlijk zijn we toen naar huis gereden. Wat een drukte! We hebben een filmpje gemaakt van het verkeer, hopelijk lukt het om dat binnekort online te zetten. Volgens Huong was het niet elke dag zo, maar die avond stonden de brommers echt hutje mutje naast en achter elkaar. Plotseling werd het echt duidelijk waarom veel mensen een mondkapje dragen...
's Avonds hebben we heerlijk gegeten: rijst met gebakken/gegrilde vis en rau muong (een soort groente, spinazie-achtig). De vis was zelf gemarineerd, heel simpel maar doeltreffend ;) : ui, knoflook, peper (die rode kleintjes, typisch voor Vietnam), zout en een beetje suiker.
Vandaag hebben we lekker niets gedaan, alleen een beetje in huis hangen. 's Ochtends zijn we nog wel even naar de supermarkt geweest om boodschappen te doen voor het avondeten. Wij koken namelijk vanavond pasta! Een typisch Hollands gerecht ;) Het was wel verrassend om de prijzen te zien voor westerse dingen, zoals spaghetti. Een pak van 500 gram kost bij ons 20 cent ofzo en in Vietnam meer dan een euro! Zeker verhoudingsgewijs is dat erg duur. De maaltijd die we vanavond eten, kost €6,40 (180010 dong), behoorlijk wat dus als je in gedachten houdt dat het gemiddelde inkomen ongeveer 250 dollar per maand is (dat is een schatting van Gioi voor Ho Chi Minh city).

Ik ga nog even aan de slag met de filmpjes die we gemaakt hebben, misschien komt er vanavond nog wat online:)

Groetjes,
Anne

5 opmerkingen:

 1. Hoi Anne en Nhan, leuk om even weer wat van jullie te horen. Het is wel een heel andere wereld dan in Nederland hè? Mooi om dat allemaal via deze blog met jullie mee te beleven.
  Ik ben ook benieuwd naar de bewegende beelden, dus maar gauw aan de slag met dat spul :-)
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja het is een heel andere wereld hé? Maar wel heel interessant om allemaal mee te maken toch.

  Groetjes van Marian en veel plezier met het verder ontdekken van Vietnam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heerlijk om jullie avonturen zo mee te beleven, Ik zie het zo voor me als jullie door de stad lopen en over de markt. Het maakt me wel heel nieuwsgierig naar de eerste foto's en video's.
  Zo te lezen genieten jullie volop van je verblijf daar.
  Fijn om op deze manier op de hoogte te worden gehouden.

  Heel veel liefs van ons voor jullie en de familie,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha :D spannend, leuk om de verhalen te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan niet wachten tot de eerste foto's en filmpjes :-)
  Wat betreft brood voor in de ochtend... ik heb gehoord en gelezen dat in Vietnam de stokbroodjes concurreren met die uit Frankrijk. Dit is wel een uitgelezen kans om de Banh Mi daar te proeven :-)

  Zijn jullie al gebeten door stomme muggen? Gewoon terugbijten!

  Heel veel plezier daar (ook namens Maggie)

  Ik verheug me nu al op de blogupdate!
  groetjes/ knuf,
  Akira

  BeantwoordenVerwijderen